LET DUCHŮ

Bývalý elitní voják Will Jaeger, zdrcený brutálním únosem a nejspíš i vraždou manželky a syna, uteče až na samý konec světa, aby se tam skryl a pokusil se znovu nalézt klid. V africkém vězení, kde trpí neprávem, je však objeven a přinucen podniknout ještě jednu poslední misi. Má stanout tváří v tvář kruté minulosti.
Jaeger souhl
así, že povede ostře sledovanou expedici – dokumentární natáčení a reality show v jednom – do Cordillera de los Dios v odlehlé amazonské džungli. V temném srdci ztraceného světa „Božích hor“ leží totiž záhadné letadlo z druhé světové války, stroj, který střeží výbušné tajemství. Temné síly udělají všechno pro to, aby válečný letoun navždy zůstal utajen, a Will Jaeger, aniž tuší, jde proti nim.
Když se přidá k týmu bývalých elitních bojovníků, kam patří i ledově klidná ruská agentka Irina Narovová, zmocňuje se ho neodbytný pocit, že vrak letadla ukrývá i odpověď na otázku, kterou už tak dlouho hledá: jaká je totožnost únosců jeho ženy a syna. Brzy však udeří pohroma a Jaeger s týmem musí bojovat o život v extrémních podmínkách džungle. Navíc se ve víru napínavých dobrodružství ukazuje, že šokující záhada z minulosti spojuje současné dění s hrůzami v nacistickém Německu.

Autor: Bear Grylls

Nakladatelství: Jota

Žánr:  Literatura světová, Dobrodružné, Thrillery

Rok vydání: 2017

Počet stran: 448

V tomto příběhu se seznamujeme s Willem Jeagerem, hlavním hrdinou, který je bývalým příslušníkem SAS stejně, jako jím byl i jeho dědeček. Při kempování spolu s jeho manželkou a synem je však navštíví nečekaní hosté a odvedou si jeho rodinu jako rukojmí. Jenže únosci nežádají žádné výkupné, nemají žádné podmínky pro jejich propuštění, zkrátka se po nich slehla zem. A Jeager si nemůže být jistý, jestli jsou ještě vůbec naživu.

Zdrcený Will se vzdal své práce a odjel na tři roky na africký ostrov Bioko, kde učí děti místních rybářů angličtinu.  Jeho poklidné dny jsou však sečteny, když ho místní diktátor nechá neprávem zavřít do věznice, ve které ho nečeká nic jiného, než mučení.

Z temných dnů ho však vysvobodí jeho dávný přítel, Raff, který ho za úplatek dostává z vězení. Bohužel je nečeká nic jiného, než útěk z ostrova, který nám slibuje pestrou honičku a boje.

Bylo zjištěno, že v amazonském pralese leží obří letadlo, které je zde již od druhé světové války. Komu to letadlo patří a jak se ocitlo uprostřed amazonské džungle? Co tento vrak skrývá, a mohlo by to být cenné? Může nést důležité informace z hlediska historie? Co všechno by to pro svět znamenalo, kdyby se letadlo a jeho tajemství dostalo do špatných rukou?

Britská televizní stanice se rozhodla této situace využít a proto vyšle desetičlenný tým, který má, po seskoku z letadla do amazonské džungle, pátrat právě po tomto vraku. Tento tým by měl vést zkušený Will Jeager.

Jeagera přesvědčí fakt, že pravděpodobně kvůli této výpravě byl zavražděný jeho dlouholetý přítel Andy Smith. A že vrah se ukrývá přímo v jeho týmu. Jenže i přes své zkušenosti Jaeger naráží na celou řadu problémů, nebezpečí a především na ztrátu několika členů týmu.

A najednou pouze on sám postupuje nebezpečnou džunglí pronásledován duchem minulosti.

BG2

NÁZOR:

Musím říct, že pro mě byla tato kniha opravdu příjemným překvapením. Bála jsem se, že zde bude až příliš technických výrazů a popisování zbraní či vojenských zkratek, kterým bych nerozuměla. Ano, bylo jich tu pár takových, ale vše bylo ihned pečlivě vysvětleno a tak i neznalost v této oblasti Vám nenaruší příjemné pocity z příběhu.

Co se týče stylu psaní, autor dokáže čtenáře udržet v napětí po celou dobu příběhu. Poznala jsem, že kniha bude skvělá už díky první kapitole, která nám začíná ve vězení. Ihned se zde totiž objevuje akce, humor a napětí zároveň a ani na chvilku si nevydechnete. Protože po další kapitole nečekaného útěku z ostrova nás čeká jedna velká jízda za druhou.

V Letu duchů je opravdu o nebezpečí, honičky a akčnost postaráno. Už jen proto, že se jedná o napínavý, dobrodružný thriller od Edwarda Michaela Gryllse, který sloužil tři roky v SAS, elitní Britské jednotce a je vášnivým dobrodruhem.

Nejvíce mě bavilo autorovo popisování situace, kdy se Jeager s Irinou Narovovou snažili přežít sami v džungli, a to bez svého týmu. Už na první pohled věděli, že nebudou přáteli na celý život a můžu Vám zaručit, že se při jejich hašteření opravdu pobavíte.

Bear Grylls se v tomto díle vyžívá především v dlouhých popisech, kterých zde najdete více, než například přímé řeči. Sice nemám ráda moc zdlouhavé popisování, ale tady mi to nevadilo, naopak moc mě to bavilo. Díky nim totiž Jaegera lépe poznáváme a navíc autor dokáže tak zajímavě a zábavně popisovat, že prakticky neustále prahnete po dalších Jaegerových vzpomínkách na minulost, jeho rodinu, na jeho časy v armádě a na své přátele.

Kdo z jejich družiny přežije kousance jedovatých pavouků, piraně, zimu, která jejich ranám vůbec neprospívá, útěk před nepřáteli, kteří po nich usilovně pátrají a střílejí, drony, které je sledují na každém kroku, hady a další nebezpečnou zvěř? Amazonská džungle si pro ně připravila mnohem více zajímavých překvapení.

Pojďme na tyto otázky spolu s Willem Jeagerem najít odpovědi!

bg

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví eReading.cz

Péťa 🙂

HODNOCENÍ: 9/10

 

 

Napsat komentář