SELEKCE

9.jpgAutor: Kiera Cass

Nakladatelství: Albatros Media – CooBoo

Žánr: Fantasy, sci-fi

Rok vydání: 2014

Počet stran: 288

Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu.
Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.

Toto království je rozdělené do osmi kast, přičemž do První kasty patří královská rodina a do Osmé kasty spadají ti nejchudší lidé bez práce. Naše hlavní hrdinka, America, pochází z Páté kasty. Její rodina sice není bohatá, ale mají aspoň dům a nějakou práci, díky které se dokáží uživit. Jednoho dne jim přijde do schránky dopis a v něm se píše, že America byla vybraná jako jedna z mnoha kandidátek do Selekce.

Selekce je skupinka 35 dívek, které se přestěhují do královského paláce a budou zde žít, dokud si princ Maxon jednu z dívek nevybere, jako svoji nevěstu. Mezitím, se zde učí etiketě, politice, historii a mezinárodním vztahům. America  zpočátku nechce na dopis odpovědět, miluje totiž Aspena, jejich souseda, který je rovněž z chudé kasty. Když se však Aspen dozví o její možnosti na lepší a bohatší život, přemluví Ameriku, aby na dopis odpověděla. America nakonec souhlasí a jde i s ostatními soutěžícími na hromadné focení. Pak už musí jen čekat, než v televizi vyhlásí, kdo z dívek postoupí.

America si nemyslí, že by mohla postoupit. K jejímu překvapení ji vybrali a America se ještě v rychlosti snaží setkat s Aspenem. Ten jí však oznámí, že vztah mezi nimi nemá cenu a opouští ji. Zdrcená Amerika se vydává na cestu na letiště a potkává zde svou budoucí nejlepší kamarádku, Marlee a také drzou a nepřátelskou Celestu. Společně s ostatními dívkami dorazí do paláce, kde se jich ujmou komorné a obléknou je do krásných šatů. Oznámí jim však, že se s princem Maxonem seznámí až na druhý den.

Americu téhož večera přepadne úzkost a strach a proto se chce podívat ven na královskou zahradu. Stráže ji však nechtějí pustit a v ten okamžik se zde objeví princ Maxon a doprovodí ji do zahrady. Zde se spolu seznámí a je jasné, že America udělala na prince Maxona dojem. Nejen svým vzhledem, ale také jejími upřímnými názory. Selekce probíhá a Maxon se seznamuje i s ostatními soutěžícími. Po určité době musí jednu z dívek vyloučit, aby se mu zúžil okruh Selekce. America je ale stále zdrcená z Aspena a jeden večer se se svými pocity svěří Maxonovi. Neřekne mu, že se kluk, který jí ublížil, jmenuje Aspen. Pořád si ale není ve svých citech k němu jistá a proto s Maxonem uzavře slib. Nabídne mu, že bude jeho nejlepší kamarádkou a bude jeho očima i ušima mezi vybranými dívkami. Maxon ji za to v blízké budoucnosti nevyloučí a tak se America nemusí bát, že by ji poslal domů.

Bohužel sužují království rebelové, kteří nesouhlasí s vládou krále Clarksona a tak čas od času vtrhnou i do paláce. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Během knížky se America sbližuje s Maxonem a je dokonce první, která se s ním políbí. Jenže pak se začne Maxon odtahovat a už se s Americou tak často nevídá. Schází se s ostatními dívkami, koketuje s nimi a America začíná žárlit. Nemluví spolu a proto si myslí, že ji bude chtít Maxon vyhodit. Vše se ale změní, když na chodbě uvidí Aspena, který se přidal ke královským strážím.

Amerika je zoufalá. Ve svých citech nemá jasno, stále miluje Aspena, ale také něco silného cítí i k Maxonovi. Stačí to ale na to, aby Aspena opustila a stala se Maxonovou princeznou? Jak daleko dojdou další útoky rebelů? Splní všechny úkoly, aby v princových očích uspěla? Co když se Maxon přece jenom dozví o Aspenovi? A kdo bude dalším vyloučeným ze Selekce? Protože ostatní dívky bojují o královskou korunu velmi tvrdě.

Tato knížka se mi dobře četla. Je to takové oddechové čtení a velmi mě bavil Maxon, který s Americou neustále vtipkoval. Také se mi líbilo, jak autorka popisuje zařízený palác, jeho přepych, šaty, které musely dívky ze Selekce nosit a velmi mě bavily scény, když přišel čas na rozhovor před kamerou. U této knihy jsem naštěstí nedokázala předpovědět, co se stane dál a už se nemůžu dočkat, až si přečtu další díl.

Péťa 🙂

 HODNOCENÍ – 9/10

Napsat komentář