PŘÍSLIB KRVE – PRACHMISTŘI

příslib

Autor: Brian McClellan

Nakladatelství: Talpress

Žánr: Romány, sci-fi a fantasy

Rok vydání: 2016

Počet stran: 552

Polní maršál Tamás svrhl svého krále, aby hladovějícímu lidu přinesl chleba, jenomže převratem také vyprovokoval válku v Devateru států, vnitřní útoky fanatických roajalistů a nenasytnou honbu za penězi a mocí mezi svými údajnými spojenci. Tamás, na hranici svých sil, spoléhá na to, že několik jeho zbývajících prachmistrů udrží mír. Chaosem se však šíří zvěsti. Povídá se o zlomeném slibu, znameních smrti a bozích opět kráčejících po zemi. Těm starým pověstem ale nikdo nevěří. Možná by měli začít věřit všichni.

Příběh této knihy se odehrává ve světě jménem Adro. Polní maršál Tamás je (jako většina obyvatel této říše) nespokojen s vládou zdejšího krále Manhoucha, který se nestará o své obyvatele a ti samozřejmě hladoví. Dochází k nepokojům, stávkám, ale ty k ničemu nevedou. Král rozhazuje své peníze kde jen může a nikdo mu v tom nemůže zabránit. A tak Tamás jednoho dne, díky svým kontaktům, provede převrat a krále svrhne.

Jako odstrašující případ jsou zatčeni i jeho spolupracovníci s rodinami. Zde nám začíná další příběh o dívce jménem Nila. Tato dívka je pradlenou v jedné šlechtické rodině, kde se také stará o jejich nejmladšího syna, Jacoba. V ten den si vojáci přijdou pro celou šlechtickou rodinu a protože má Nila Jacoba ráda, schová ho a utíká s ním co nejdál to jde. Jenže díky tomuto činu se dívka stává další z mnoha hledaných občanů. A sama dobře ví, že nemůžou utíkat napořád.

Polní maršál Tamás pověřil muže, jménem Adamat, aby mu zjistil pár cenných informací. Když umírali lidé, kteří na něj zaútočili, stihli vyřknout poslední větu: “Nedokážete zlomit Kresimírův slib.“ Samozřejmě se Tamásovi nelíbí, že nemá ponětí, o čem tento muž mluvil, a tak tomuto tajemství chce co nejdříve přijít na kloub. Adamat ví, že tento úkol bude jeden z nejtěžších a také velmi nebezpečný a proto posílá svoji rodinu do bezpečí, a to pryč z Adra.

Dalším úkolem pro Taniela, syna Tamáse, je najít jistou privilegovanou dívku, která vládne magii. Ta totiž údajně zabila pět vysoce postavených lidí a poté ihned utekla. Taniel se za ní vydává spolu s jeho společnicí Ka – poel a s dalšími dvěma pomocníky, Gothanem a Julene. Jenže během této “honičky“ se dozvídá cenné informace o Kresimírově slibu a o tom, kdo je tu pravý zrádce a kdo jeho přítel.

I přes všechny státní problémy, které hlavní postavy řeší, se zde neobejdeme bez osobních stínů. Tamás kdysi přišel o svoji manželku a ještě se s tím nesmířil, Taniel má problémy se svoji bývalou přítelkyní a objevuje se zde i nová láska, o které neměl ani tušení.

Důležité informace o Kresimírově slibu se může Adamat dozvědět pouze ze starých knih v knihovně. Jenže když se do knihovny vydá, zjišťuje, že stránky někdo vytrhnul a spálil. Navíc Tamás Tanielovi udělí úkol, který se mu velmi příčí. Vzepře se nakonec svému otci? O čem vypovídá Kresimírův slib? Kdo je zde zrádcem a kdo stojí za neustálými útoky na Tamáse a jeho říši Adro?

Tato knížka je díky svým 552 stránkám velmi rozsáhlá a proto zde popisuji pouze zlomek toho, co se v knize odehrává. Je zde více tajemství, úkolů, které musejí hlavní postavy vyřešit, samozřejmě se zde dočkáme nějaké té akce, ale není jí zde dostatek. Příběh se spíš soustředí na vyšetřování Kresimírova slibu, na hledání důkazů, sledování podezřelých osob, hledání zrádců, řešení vlády nad říší Adro, odrážení útoků proti Tamásovi a spoustu dalšího, než aby se soustředil na akci nebo boj. Připomínalo mi to detektivní zápletku/detektivní vyšetřování.

Je zde více hlavních postav a každá má svůj vlastní příběh, svoje vlastní problémy, které se během celé knihy snaží vyřešit. Prvních pár kapitol mě opravdu nenadchlo, ale hned poté jste vtaženi do víru nových a zajímavých informací a nejednou jsem se přistihla, jak už se nemůžu dočkat rozuzlení Kresimírova slibu.

Kniha se četla velmi příjemně. Některé kapitoly Vás baví a vy se od příběhu nemůžete odtrhnout, a jiné kapitoly Vás příliš nebaví a vy se rozhodujete, zda – li nemáte knihu radši odložit. I přesto jsem u knihy vydržela a jsem za to moc ráda.

Neřekla bych, že jsem knihu přečetla jedním dechem, spíš bych tuto knihu nazvala oddechovým čtením na prázdniny, kdy máte chuť si delší dobu číst jednu zajímavou knihu.

U této knihy se musíte občas i hluboce zamyslet, aby jste pochopila vše, co se Vám autor snaží říct a také, abyste si zapamatovala alespoň pár základních jmen, protože v této knize jich opravdu není málo.

Příběh je zajímavý, nevšední a myslím že i velmi slušně napsaný. Doporučila bych ji nejenom milovníkům Sci-fi a fantasy žánru, ale i těm, kteří rádi rozmotávají nové záhady a mají radši propracované vyšetřování.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy :))

Péťa 🙂

Hodnocení 7/10

Napsat komentář